Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny to owoce idealne. Są dobre, pyszne, zdrowe, ładnie wyglądają na talerzu i potrafią umilić życie. W dodatku sezon na nie jest tak krótki, że niemal przestępstwem jest nie jeść ich przez całe lato. 

Maliny zawierają sporą ilość witamin i minerałów – mają tyle samo potasu i żelaza co banany oraz więcej błonnika niż większość innych owoców. Są również bardzo smaczne: maliny mają delikatny smak, który łączy w sobie elementy słodyczy, cierpkości i ziemistości, co czyni je doskonałym uzupełnieniem wszelkiego rodzaju potraw.

Maliny są dobre dla Ciebie. Są to małe owoce pełne witamin i składników odżywczych, więc jedzenie ich raz na jakiś czas może tylko uczynić cię zdrowszym. Dlatego większość lekarzy zaleca spożywanie porcji owoców każdego dnia. Oczywiście, niektóre owoce są bardziej odżywcze niż inne; oto jak maliny wypadają na tle innych:

-Witamina C: 1 filiżanka surowych malin ma tyle samo witaminy C co pomarańcza.

-Beta karoten: 1 filiżanka surowych malin ma tyle samo beta karotenu co marchewka

-Błonnik: 1 filiżanka surowych malin zawiera 6 gramów błonnika – ponad trzy razy więcej niż truskawki.

Jeśli szukasz malin w najbliższych miesiącach, najlepiej wybierz się na rynek rolniczy. Rynki rolne są najlepszymi miejscami do znalezienia świeżych produktów po okazyjnych cenach – jeśli pójdziesz odpowiednio wcześnie (przed 10 lub 11 rano), zwykle można znaleźć kilka wspaniałych ofert na maliny (i wszelkie inne jagody), ponieważ sprzedawcy nie chcą, aby się zepsuły, zanim będą mogli je wszystkie sprzedać. Jeśli szukasz mrożonych malin zamiast świeżych, istnieje wiele miejsc, które sprzedają torby z mrożonymi jagodami, które są gotowe do spożycia przez cały rok – często będą tańsze (i wygodniejsze) niż świeże owoce. 

Więcej o zdrowym odżywianiu i stylu życia znajdziesz na stronie https://joysy.pl/ .

Reply